Personen met een handicap protesteren in apenpak tegen wachtlijst
Persbericht bij start actie 1 voor het recht op ondersteuning, Martelaarsplein, Brussel
Lees hieronder het persbericht dat we verstuurden bij aanvang van de eerste actie voor het recht op ondersteuning
Een aantal personen met een handicap komt op 15 september om 11u samen aan het Martelarenplein in Brussel. Ze protesteren tegen de wachtlijsten voor ondersteuning. De wachtlijsten zijn een grove aanfluiting van hun rechten maar dit wordt niet erkend, stellen ze. Daarom voeren ze vanaf nu elke maand ergens in Vlaanderen actie. Ze hopen dat telkens meer mensen zich bij hen aansluiten om zo het recht op ondersteuning hoger op de politieke agenda te krijgen.
De actievoerders gebruiken apenpakken als symbool. Ze hebben blinddoeken aan, koptelefoons op of plakkers over de mond. “Politici horen ons niet, zien ons niet en zwijgen over onze rechten. We doorlopen een procedure en onze ondersteuningsnood wordt erkend. Maar vervolgens worden we geparkeerd op de wachtlijst. We staan daar voor aap”, klinkt het.” We voelen ons tweederangsburgers en ons leven staat on hold. Zonder ondersteuning kunnen we niet wonen waar we willen, is werken heel moeilijk of onmogelijk, kunnen we niet menswaardig leven.”
“De wachtlijsten bestaan al zo lang dat het steeds meer aanvaard wordt dat ze er zijn. Daartegen verzetten we ons. We willen niets meer of minder dan dat elke persoon wiens recht op ondersteuning erkend wordt, ook het budget krijgt dat daar tegenover staat.”
Laatste Septemberverklaring
De actievoerders richten zich in deze eerste actie in eerste instantie tot de huidige ministers: “De huidige Vlaamse regering is momenteel aan zet om dit probleem op te lossen. Daarom staan we hier, op het Martelarenplein. Over tien dagen zal de minister-president de Septemberverklaring voorgelezen. De regering heeft een laatste kans om ons deze legislatuur eindelijk als volwaardige burgers te behandelen. We kijken uit naar een reactie van de ministers en staan open voor gesprek.”
“Van onze groep geraakten heel wat mensen vandaag niet tot hier, onder meer door juist het gebrek aan ondersteuning. Deze actie zal bescheiden zijn van omvang. Maar we hopen dat ons aantal elke maand groeit. Iedereen die wil opkomen voor het recht op ondersteuning is welkom. Zo hopen we dit thema weer meer onder de aandacht te krijgen.”
Meer info en contacten met actievoerders bij katrijn.ruts@gripvzw.be 0499/62.27.39
GRIP helpt mee deze acties voor het recht op ondersteuning te realiseren.