Modelverzoekschrift voor wie niet akkoord gaat met een deelbudget
In opdracht van GRIP, door PROGRESS Lawyers Network Antwerpen, voor iedereen in experiment prioriteitengroep 2 die naar de rechtbank wil stappen. (foto: www.sclera.be)
Ondersteuning voor gedupeerden en advocaten
De wachtlijst voor een persoonsvolgend budget is verdeeld in prioriteitengroepen 1, 2 en 3. In prioriteitengroep 2 staan er meer dan 4000 mensen.
Bekijk hier ons artikel met de laatste cijfers over de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget.
De ongeveer 1100 langstwachtenden in prioriteitengroep 2 (ongeveer 25% van iedereen in die groep) kregen een brief van het VAPH dat ze een deel krijgen van hun persoonsvolgend budget.
Om mensen die naar de arbeidsrechtbank willen stappen om hun volledige budget op te eisen te ondersteunen, heeft GRIP een modelverzoekschrift laten maken, met juridische argumentatie tegen het feit dat slechts een deelbudget wordt gegeven. Zowel de actualisering als de halvering worden meegenomen in het verzoekschrift.
We gaven die opdracht aan PROGRESS Lawyers Network Antwerpen.
We stellen dit modelverzoekschrift ter beschikking op onze website. Gedupeerden en advocaten kunnen dit gebruiken en zo het werk versnellen.
Er is ook een begeleidende uitleg die eenvoudige uitleg geeft over hoe je het modelverzoekschrift kan gebruiken.
Let op: GRIP en PROGRESS Lawyers Network zijn niet verantwoordelijk voor het gebruik van dit modelverzoekschrift (zie ook de tekst aan het einde van de begeleidende brief).
U kunt tot drie maanden nadat u de brief van het VAPH ontving beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank.
Actualiteit rond rechtszaken in kader van standstill principe
Op 4 november sprak de arbeidsrechter in Kortrijk een baanbrekend vonnis uit in een zaak waarbij de persoon met een handicap een verminderd persoonsvolgend budget ter beschikking gesteld had gekregen door de 'actualisering'.
“De rechtbank oordeelt nu dat de vermindering van het budget in strijd is met het eigendomsrecht en met artikel 23 van de Grondwet. In artikel 23 staat dat verleende rechten niet mogen worden afgebroken en dat iedere persoon een menswaardig leven moet kunnen leiden. Door het budget (...) te verminderen doet de Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap afbreuk aan deze principes uit de Grondwet.”
Nog recenter oordeelde de Arbeidsrechtbank van Antwerpen in twee vonnissen op 16 november over vermindering door de 'correctiefase 2' dat het vertrouwens- en rechtsbeginsel geschonden werd:
"De rechtbank tilde zwaar aan het feit dat de persoonsvolgende budgetten van personen met een beperking die juist gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid die de persoonsvolgende financiering hen bood, vervolgens zodanig werden verlaagd dat deze personen niet meer in staat zijn hun zorg te continueren. De arbeidsrechtbank verhoogde dan ook hun persoonsvolgende budgetten."
Bekijk hier ons artikel over deze uitspraak en het geanonimiseerde vonnis
Wat doet GRIP nóg?
GRIP volgt al sinds haar ontstaan het beleid rond ondersteuning op en ijvert voor het recht op ondersteuning met focus op recht op persoonlijke assistentie. We volgen dan ook het welzijnsbeleid op en bekijken dit vanuit de vraag: zorgen beleidsmaatregelen ervoor dat het recht op ondersteuning versterkt of afgezwakt wordt?
Over het experiment in prioriteitengroep 2 publiceerden we eerder al verschillende artikels op onze website. GRIP is helemaal niet akkoord met de manier waarop de Minister van Welzijn, gesteund door de Vlaamse Regering de reeds toegekende rechten negeert. Ons laatste artikel over het experiment in PG2 kan je hier lezen.
Wat is de volgende stap? Dat men tegen de volgende 1100 mensen op de wachtlijst zegt: "weet je wat, we denken dat je het met een kwart budget ook wel kan, we zullen dat eens onderzoeken"? Of misschien met een tiende? Dan heeft iedereen toch al een beetje? Een kind geef je ook geen paar uur onderwijs, wel een hele week.
En let op: mensen krijgen een budget dat op twee manieren verminderd is: eerst wordt de 'actualisering' toegepast en vervolgens een halvering. het deelbudget is het resultaat van die twee verminderingen. Maar in de brieven werden de mensen niet op de hoogte gesteld van die actualisering!
En hoe kunt ú een steentje bijdragen?
GRIP heeft de actualisering (een stukje van het Mozaïekbesluit - besluit van 5 maart 2021) aangevochten bij de Raad van State. Volgens GRIP leidt de actualisering tot een ongeoorloofde vermindering van de persoonsvolgende budgetten. We wachten nog op een uitspraak.
We doen niet aan de Warmste Week... Maar financiële steun voor onze rechtszaak waarmee we opkomen voor de mensenrechten van personen met een handicap blijft heel welkom! Lees meer over onze zaak bij de Raad van State en hoe je financieel een steentje kan bijdragen: https://www.gripvzw.be/nl/artikel/530/op-naar-de-hoorzitting-bij-de-raad-van-state
Vragen rond dit artikel
U kan vragen rond dit artikel mailen naar katrijn@gripvzw.be
Vragen rond dit artikel
U kan vragen rond dit artikel mailen naar katrijn@gripvzw.be