De halvering van geactualiseerde persoonsvolgende budgetten
Door een halvering EN een actualisering krijgen de 1100 langstwachtenden in prioriteitengroep 2 tot 63% minder budget dan waar ze recht op hebben. "Kan niet".
Jurist Jos Huys berekende haarfijn voor de verschillende categorieën wat de beslissingen van de Vlaamse Regering over het experiment in prioriteitengroep 2 en over de actualisering betekenen voor de mensen die hierdoor gevat worden:
- hoeveel krijgen ze minder door de actualisering?
-
hoeveel krijgen ze minder door de halvering?
- hoeveel krijgen ze minder door actualisering en halvering samen?
Lees de tekst De halvering van geactualiseerde persoonvolgende budgetten
Dit is belangrijk materiaal, onder meer voor wie niet akkoord gaat en wil opkomen voor zijn of haar recht op ondersteuning.
UPDATE 12/12/22: Let op: de Vlaamse regering besliste eind november 2022 om retroactief een indexering / verhoging van de reeds ter beschikking gestelde persoonsvolgende bdugetten door te voeren. Een aanpassing van de tekst "De halvering van geactualiseerde persoonsvolgende budgetten" van Jos Huys, met een aanpassing van de bedragen per budgetcategorie, is nog in de maak.
UPDATE 12/01/23: Bekijk hier de geupdate tekst met tabellen voor 2021, 2022 en 2023 (voor tabellen halvering 2022 p 48-58 en tabellen halvering 2023 zie p 68-77)
Wat vindt GRIP?
Het kan niet dat mensen minder persoonsvolgend budget ter beschikking gesteld krijgen dan het bedrag dat ze toegekend hebben gekregen / waarvoor ze op de wachtljst stonden, na correct doorlopen van de aanvraagprocedure. Jarenlang op de wachtlijst staan voor een persoonsvolgend budget is al een schending van het recht op ondersteuning. Met een verminderd budget wandelen worden gestuurd gaat nog een stap verder. Zowel een vermindering door halvering als vermindering door "actualisering" is onaanvaardbaar.
Een baanbrekend vonnis van de Arbeidsrechtbank van Kortrijk stemt ons wel hoopvol.
Raad van State
Volgens GRIP leidt de actualisering (een stukje van het Mozaïekbesluit - besluit van 5 maart 2021) tot een ongeoorloofde vermindering van de persoonsvolgende budgetten. Dit is de reden waarom GRIP de actualisering heeft aangevochten bij de Raad van State. We wachten nog op een uitspraak.
Financiële steun voor onze rechtszaak blijft heel welkom. Lees meer over onze zaak bij de Raad van State en hoe je financieel een steentje kan bijdragen: https://www.gripvzw.be/nl/artikel/530/op-naar-de-hoorzitting-bij-de-raad-van-state
Update 24/11/2022: Veel vragen bij mensen
Sinds het nieuws over het baanbrekende vonnis over de actualisering bekend raakte, krijgt GRIP terechte en begrijpelijke vragen van mensen die een brief kregen dat ze een half persoonsvolgend budget ter beschikking gesteld krijgen.
Voorbeeld:
"Deze week viel de langverwachte brief van het VAPH in de bus. Helaas krijgen we maar een half (verminderd) budget voor onze zoon. Wat doen we nu best? Aanvaarden of weigeren en aanvechten?"
We bieden binnen onze organisatie geen individuele dienstverlening. Ondertussen hebben we echter wel informatie ingewonnen die voor onze werking belangrijk is. We delen die ter ondersteuning voor mensen die inzicht trachten te krijgen in de situatie.
Mensen kunnen protesteren tegen het feit dat zij niet het volledige budget krijgen.In de brief die men gekregen heeft staat de mogelijkheid om naar de arbeidsrechtbank gaan om aan te vechten dat men niet het volledige budget ter beschikking stelt.
Mensen kunnen een advocaat onder de arm nemen, en onder meer het geanonimiseerde vonnis van de arbeidsrechtbank van Kortrijk kan dienen als inspiratie.
Eventueel kunnen advocaten zich in contact stellen met andere juridisch experten voor kennisuitwisseling.
In ieder geval kunnen mensen in eenzelfde verzoekschrift / beroep zowel de actualisering als de halvering van het verminderde persoonsvolgend budget aanvechten.
DeelPVB aannemen of niet? Zeker wie een BOB heeft en/of een mantelzorgpremie, wie gebruik maakt van RTH, wie thuiszorg heeft, kan zich best goed informeren wat de gevolgen zijn voor het kunnen verder zetten van de huidige ondersteuning en hoeveel dit kost. Op de website van het VAPH staat dat wie het deelPVB aanneemt zowel zorgbudget voor personen met een handicap als zorgbudget zorgbehoevenden verliest. Zie onderaan document met vraag en antwoord.
Wie overtuigd is dat de overgang naar het stelsel van PVB een goede zaak is voor zichzelf, maar wel zijn of haar volledige budget wil opeisen, hoeft niet voor 1 januari 2023 te laten weten het deelPVB niet aan te nemen. Je doet dan niets, enkel een overeenkomst met zorgaanbieder regelen tegen 1 april 2023.
Update 16/12/22: standaard verzoekschrift om naar rechtbank te stappen nu beschikbaar
We lieten een model verzoekschrift ontwerpen dat iedereen die gevat wordt door het experiment in PG2 die naar de rechtbank wil stappen, kan gebruiken. Advocaten kunnen hiermee het werk versnellen.