Loont het om te werken?
GRIP krijgt regelmatig de vraag of werken loont. We beantwoorden hier enkele van die vragen.
Artikel 27 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap
In artikel 27 van het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap staat het recht op werk. Hierin staat ook dat je dat werk vrij mag kiezen, dat de arbeidsmarkt en werkomgeving open zijn, dat er niet wordt uitgesloten en dat het toegankelijk is. Sinds 1 augustus 2009 is het verdrag geldig in België. Ons land moet stappen vooruit zetten om het recht te implementeren in de wetgeving. In onze federale regelgeving staat dat mensen met een handicap recht hebben op werk.
Tewerkstelling personen met een handicap
Er werken nog altijd percentsgewijs veel minder mensen met een handicap dan mensen zonder een handicap. Er is dus een hele grote groep mensen met een handicap zonder werk. Zij willen heel graag werken maar vinden geen goede werkplek. Er is dus een groot probleem. Mensen met een arbeidshandicap kunnen én willen werken, maar worden tegengehouden door drempels.
Echt werk
GRIP maakt een onderscheid tussen werk en écht werk. Echt werk is een betaalde job in een gewone werkomgeving. Met de nodige redelijke aanpassingen en goede ondersteuning. Vrijwilligerswerk en maatwerk zijn dus geen écht werk.
Vragen over werken
Soms durven mensen niet gaan werken. Het is niet duidelijk wat er allemaal kan en mag. Wat is bijvoorbeeld de invloed van een inkomen op tegemoetkomingen of persoonsvolgende financiering? Ga je als persoon met een arbeidshandicap altijd meer verdienen als je werkt? Is het beter om niet te werken? En waarom zou je eigenlijk willen werken? Wat gebeurt er als je integratietegemoetkoming wegvalt? Wat gebeurt er wanneer je stopt met werken? Ook werkgevers vinden het soms moeilijk. Ze weten niet altijd welke tegemoetkomingen de overheid kan doen en welke aanpassingen ze moeten maken.
In het document ‘Loont het om te werken?’ geeft GRIP antwoorden op enkele veel voorkomende vragen rond de invloed van werken op je FOD-tegemoetkomingen.