GRIP op de REVA-beurs
Op 19, 20 en 21 mei is GRIP aanwezig op REVA2022 in Flanders Expo, Gent. We organiseren er 2 lezingen, een filmvoorstelling en een politiek debat.
Lezing: Transitie inclusief onderwijs naar echt werk (OPGELET DEZE LEZING WERD GEANNULEERD)
Donderdag 19 mei 2022 - Auditorium FLEX 2 – 14u tot 14u45
Steeds meer kinderen met een handicap gaan naar het gewoon onderwijs. Dit betekent dat er steeds meer jongeren met een handicap zullen afstuderen in het gewoon onderwijs en op zoek zullen gaan naar een job op de reguliere arbeidsmarkt. De transitie verloopt niet altijd even vlot en velen stoten tijdens hun zoektocht naar inclusief werk op verschillende drempels. Tijdens de lezing gaan we hier dieper op in.
Filmvoorstelling Defiant Lives
Vrijdag 20 mei 2022 - Auditorium FLEX 1 – 12u tot 13u45
Mensen met een handicap voeren een strijd om ten volle deel te nemen aan de maatschappij. Om dit aan te kaarten, vertoont GRIP momenteel de film ‘Defiant lives’ op verschillende locaties in Vlaanderen. Aansluitend op de film volgt een nabespreking over de huidige situatie in België.
Defiant Lives (Uitdagende levens) vertelt het verhaal van de opkomst en triomf van de actiebeweging die sinds de jaren zestig strijdt voor de rechten van personen met een handicap. Dit doet de film aan de hand van zelden geziene archiefbeelden en exclusieve interviews met mensen die indertijd zelf mee op de barricaden stonden.
Daar waar de film een historische invalshoek aanneemt en inzoomt op de ontwikkelingen in Amerika, Engeland en Australië, worden ook in België tot op vandaag de rechten van personen met een handicap niet gerespecteerd. Na de vertoning volgt dan ook een nabespreking waarin GRIP onder andere in gesprek gaat met ervaringsdeskundigen.
Vragen daarbij zijn: hoe zit het op dit moment met de rechten van personen met een handicap bij ons? Kunnen personen met een handicap al volwaardig deelnemen aan de samenleving? Werd/wordt ook hier een strijd gevoerd voor inclusie? Is het nodig dat die (nog meer) wordt aangewakkerd? En, zo ja, hoe kunnen we dit dan bereiken?
Lezing: Menswaardig leven (inkomen)
Vrijdag 20 mei 2022 - Auditorium FLEX 3 – 14u tot 14u45
Artikel 28 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap bepaalt dat personen met een handicap recht hebben op bestaanszekerheid en sociale bescherming. Dit gaat over een voldoende inkomen om menswaardig van te leven maar ook over tussenkomsten van de overheid om vervangingsinkomens te geven als er geen of niet genoeg inkomen is uit loon.
Artikel 28 staat in relatie tot artikel 19 waarin het recht op toegang tot hulpmiddelen, ondersteuning, aanpassingen en andere meerkosten ten gevolge van handicap wordt beschreven: die moeten niet uit het woon- en leefinkomen van de persoon worden betaald.
In Vlaanderen wordt niet aan artikel 28 voldaan. In deze workshop overlopen we samen de pijnpunten en geven we aan hoe het beleid hieraan iets kan veranderen.
Debat over tewerkstelling van personen met een handicap: Echt werk? Vandaag of morgen?
Zaterdag 21 mei 2022 - Auditorium FLEX 2 – 11u tot 12u45
Door te werken kunnen we een inkomen verwerven, sociale contacten onderhouden en onze identiteit vormgeven. Voor de meeste mensen is werken een belangrijk onderdeel van hoe ze hun leven uitbouwen. Voor mensen met een handicap is dit niet anders, maar in Vlaanderen worden ze nog te vaak uitgesloten van de arbeidsmarkt.
Tijdens het debat staan we stil bij de vaststelling dat mensen met een handicap moeilijk aan ‘echt werk’ geraken. Met ‘echt werk’ bedoelen we dus een betaalde job in een gewone werkomgeving. Daar kunnen, indien nodig, ondersteunende maatregelen bij te pas komen. Maar het gaat wel om een job met loon naar werken.
Het recht op werk is vastgelegd in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. In artikel 27 staat het recht op werk. Hoe wil de politiek dit verder implementeren?
Hiervoor gaan we in debat met:
- Bram Van Braeckevelt (Groen, Schepen Gent)
- Allessia Claes (N-VA, Vlaams parlementslid)
- Lise Vandecasteele (PvDA, Vlaams parlementslid)
- Nahima Lanjri (CD&V, Federaal parlementslid)
- Anja Vanrobaeys (Vooruit, Federaal parlementslid)
In Vlaanderen leeft het idee dat mensen met een handicap vooral werken in maatwerkbedrijven (de voormalige beschutte werkplaatsen en sociale werkplaatsen). Het VN-Verdrag wijst erop dat dit geen inclusieve tewerkstelling is. Wat is de visie van de panelleden?
Een goede job vinden is voor iedereen een uitdaging. Mensen met een handicap stoten evenwel op een aantal drempels. Alleen al de ontoegankelijkheid en moeilijke bereikbaarheid van veel werkplekken spelen in hun nadeel. Vaak stoten ze ook tegen vooroordelen. En als omwille van een handicap aanpassingen nodig zijn, dan is er niet altijd de bereidheid om dit te doen. Hoe kunnen we samen die drempels wegwerken?
We brengen de panelleden ook in contact met ervaringsdeskundigen en experten:
- Lies Vanpeperstraete (ervaringsdeskundige)
- Johan Cremery (ervaringsdeskundige)
- Patricia Vroman (Vlaamse overheid departement DWSE)
- Jos Wouters (stafmedewerker Platform Handicap en Arbeid)
Tijdens het debat voorzien we tolken Vlaamse Gebarentaal (VGT).
Je zal het debat ook kunnen volgen via onze Facebookpagina.