'Mensen met het syndroom van Down krijgen geen kansen, tenzij de familie er keihard voor knokt om deze te bekomen.'
21 maart was Wereld Downsyndroomdag. De Wereld Morgen vroeg GRIP hoe het staat met de omslag naar inclusie in Vlaanderen. In twee artikelen op www.dewereldmorgen.be lees je getuigenissen van jongeren met Downsyndroom en commentaar van de GRIP-coördinator Patrick Vandelanotte.
Mensen met Syndroom van Down vallen uit de boot
“Onze samenleving maakt een breuklijn tussen mensen met een handicap en mensen zonder een handicap. Mensen met een handicap belanden meteen in een ander circuit, ook op het vlak van werk. De maatschappij gaat er van uit dat zij niet werken”, zegt Patrick Vandelanotte, coördinator van GRIP.
“Nochtans heeft Vlaanderen het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap ondertekend”, merkt Vandelanotte op. “Dat betekent dat mensen met een handicap dezelfde posities en rollen kunnen uitoefenen als mensen zonder handicap. Dat is de definitie van inclusie.” Volgens de GRIP-medewerker dwingt de samenleving mensen met een handicap in de rol van vrijwilliger. “Ze hebben geen andere keuze dan vrijwilligerswerk. En dat terwijl zij met enkele maatregelen, zoals extra ondersteuning op de werkvloer, net zoals iedereen zouden kunnen werken in de reguliere economie.”
Bron: De Wereld Morgen - Wereld Downsyndroomdag: Waarom mag Anneleen niet werken, net zoals u en ik? - Elena Parton
De inclusie in Vlaanderen verloopt heel traag
“De maatschappij kijkt naar mensen met een handicap vanuit een caritatief, medisch zorgmodel. Dat wil zeggen dat wij ‘zorgen’ voor deze mensen. We hebben bijvoorbeeld talloze dagcentra waar mensen met een handicap terecht kunnen.” vertelt Patrick Vandelanotte. GRIP vzw illustreert hiermee de letterlijke en figuurlijke plaatsing van mensen met een handicap in andere circuits.
“Er is niks mis met ‘zorgen’, maar wij willen niet enkel dat zien. Wij pleiten voor een sociaal model. De verbinding tussen mensen met een handicap, zoals het syndroom van Down, en de maatschappij moet veel beter”, zegt Vandelanotte. “De samenleving dient de nodige aanpassingen te organiseren zodat mensen met een handicap ten volle kunnen participeren”.
Inclusie is volgens GRIP vzw een mensenrecht en terug te vinden in het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. “Nochtans heeft Vlaanderen het VN-verdrag ondertekend”, merkt Vandelanotte op. “Dat betekent dat mensen met een handicap dezelfde posities en rollen zouden moeten kunnen uitoefenen als mensen zonder handicap. Dat is de definitie van inclusie.”
Bron: De Wereld Morgen - Wereld Downsyndroomdag: “Mensen met het syndroom van Down krijgen geen kansen” - Elena Parton
Wat met het onderwijs?
Ook haalt Patrick Vandelanotte het onderwijs aan als voorbeeld. “Je ziet tegenwoordig meer en meer kinderen met het syndroom van Down in regulier onderwijs. Ouders hebben daar twintig jaar geleden voor moeten vechten. Ook kinderen met het syndroom van Down horen daar thuis.”
Bron: De Wereld Morgen - Wereld Downsyndroomdag: “Mensen met het syndroom van Down krijgen geen kansen” - Elena Parton