Rouwstoet bij sp.a, CD&V en N-VA

Op 25 februari 2014 start in het parlement het debat over het decreet 'persoonsvolgende financiering'. Dat verandert wie recht heeft op ondersteuning en welke ondersteuning men kan krijgen. Volgens GRIP, HAZO, Ouders voor Inclusie en NEMA is het een stap achteruit. Als de 'actiegroep RIP PAB PGB' ondernemen zij op 24 februari een symbolische actie. Lees verder voor het persbericht. 

Voor het decreet en de behandeling in het parlement, klik hier

PERSBERICHT: " Rouwstoet personen met een handicap bij sp.a, CD&V en N-VA"

Actiegroep warmt parlementair debat op

24/02/2014 - Morgen en overmorgen start in het Vlaams Parlement het debat over het ontwerpdecreet persoonsvolgende financiering (PVF). Dit verandert wie recht heeft op ondersteuning en welke ondersteuning men kan krijgen. Geen stap vooruit, maar 14 jaar terug in de tijd, stellen een aantal verenigingen van personen met een handicap. In een symbolische rouwstoet trekken zij deze voormiddag langs de partijbureaus van de Vlaamse meerderheidspartijen in Brussel.

'RIP ondersteuning & keuzevrijheid'

Het recht op ondersteuning van personen met een handicap wordt zelfs nog beperkter en de keuzevrijheid zal achteruit gaan, is de conclusie van de vzw's GRIP, HAZO, Ouders voor Inclusie en NEMA. Woordvoerder Luc Demarez: "Vlaanderen heeft al een goede regelgeving om inclusie, zelfsturing en ondersteuning op maat mogelijk te maken. Die moet men verder uitbouwen, niet weggooien."

"De wachtlijsten zijn een schandvlek voor Vlaanderen. Daarom moeten er meer middelen komen. Maar dit decreet zal die wachtlijsten niet wegwerken. Hoogstens zullen de wachtlijsten misschien inkrimpen, omdat sommige mensen minder recht op ondersteuning hebben vanuit het VAPH. Maar daardoor verdwijnen de noden van mensen niet. Wij vragen dan ook aan de politici dat zij dit decreet niet goedkeuren. Wij zullen deze mening morgen ook in de hoorzitting van de Commissie Welzijn inbrengen."

Overheid trekt zich terug

Demarez: "Het decreet heeft een fout uitgangspunt: mensen moeten meer terugvallen op familie, vrienden en vrijwilligers. Ook verwacht men dat de gewone welzijnsdiensten veel noden wel zullen oplossen. Men noemt dit 'vermaatschappelijking van de zorg'. Maar die verwachtingen zijn niet realistisch. Gezinnen doen nu al heel veel. De gewone welzijnsdiensten kunnen voor veel mensen geen ondersteuning op maat geven. Wij willen wel een leven in de samenleving, maar willen niet afhankelijker worden van ons netwerk en diensten. Bovendien vergeet men dat personen met een handicap ook iets kunnen teruggeven aan de samenleving. Mits ze de juiste ondersteuning krijgen om naar een gewone school te gaan, te werken, zich te engageren in de buurt, etc."

Lege doos?

De overheid zegt dat mensen met een ondersteuningsnood in een eerste trap een BOB (basisondersteuningsbudget) kunnen aanvragen. Dit is een forfaitair bedrag om hun ondersteuning te betalen. Problematisch is dat dit voor iedereen hetzelfde is en dus niet op maat van de individuele behoeften. Dat is geen efficiënt beleid. Bovendien hoeft de persoon niet te verantwoorden wat hij er mee doet. De volgende regering beslist hoe hoog dat budget zal zijn. Het is dus momenteel absoluut onduidelijk wat mensen met hun BOB zullen kunnen betalen en wat ze uit eigen zak zullen moeten bijleggen", aldus Demarez.

Extra drempels

"Wie meer nodig heeft dan een BOB heeft nog altijd geen perspectief. Het decreet zegt dat die mensen bij de tweede trap – het VAPH- terechtkunnen. Maar wie een sterk netwerk heeft, zal minder recht hebben op een budget, of een lager budget krijgen", weet Luc Demarez. Tegen 2020 wordt zorggarantie voor de mensen met de grootste ondersteuningsnood beloofd. Het decreet verankert de regionale prioriteitencommissies die momenteel de schaarste moeten verdelen. Volgens de verenigingen is dit een duidelijk teken dat zelfs na 2020 mensen met een nood niet zonder meer ondersteuning zullen krijgen.

Demarez: "Iedereen die niet die 'grootste ondersteuningsnood' heeft, blijft in de eerste trap zitten: thuis met een BOB dat niet voldoet om hun noden te dekken. Daarom pleiten wij voor één systeem met heel lage individuele budgetten tot heel hoge, naargelang de individuele ondersteuningsnood. Geen fort VAPH voor wie steun heeft van vrienden en familie, maar een brede toegangspoort."

Gewoon partner zijn, geen afhankelijke zorgbehoevende

De verenigingen verwachten dat uiteindelijk de druk op gezinnen nog zal verhogen. Maar ook familieleden van personen met een handicap hebben recht op een eigen leven, stellen zij. Ook zullen mensen met een handicap voor hun dagelijkse ondersteuningsbehoeften afhankelijker worden van familie, vrienden, kennissen, collega's. Luc Demarez: "Dat is doenbaar voor even, maar niet voor een leven lang!

Bovendien hebben wij hebben recht op gewone sociale relaties. En willen wij niet constant hulp vragen. Sommige mensen zeggen: 'Toen ik mijn persoonlijke assistentiebudget (PAB) kreeg, werd mijn vrouw weer mijn vrouw', of: 'Ik kan nu loskomen van mijn ouders nu ik niet meer zoveel van hen afhankelijk ben voor mijn ondersteuning'. Of sommige ouders: 'eindelijk konden we weer wat meer tijd aan onze andere kinderen besteden'. Dat zegt toch genoeg?"

Zelf beslissen

De verenigingen hekelen dat het nieuwe decreet de huidige systemen van persoonlijke assistentiebudget (PAB) en persoonsgebonden budget (PGB) vervangt. PAB en PGB openden een wereld van vrijheid voor een paar duizend personen met een handicap en hun gezinnen. Met een PAB (Persoonlijke AssistentieBudget) of een PGB (PersoonsGebonden Budget) kan de persoon met een handicap zelf persoonlijke assistenten aanwerven voor zijn ondersteuning. Hij huurt in wie hij wil, waarvoor hij wil, wanneer hij wil en waar hij wil, het is dus een zeer flexibel systeem. Geen dienst heeft er iets over te zeggen.

Ook inkopen bij gewone welzijnsdiensten, werken met interimbureaus, inkopen bij zelfstandigen, vrijwilligersvergoedingen, dienstencheques, etc zijn echter mogelijk. Door die brede bestedingsvrijheid kan de persoon precies die ondersteuning krijgen die nodig is. De persoon zet zijn budget zelf op de meest efficiënte wijze in. De budgethouder moet terecht alle uitgaven met het PAB verantwoorden. De PABs en PGBs kosten momenteel ook minder dan zorg uit een voorziening in het huidige systeem.

Wat kopen wij met verkiezingsbeloftes?

Luc Demarez: "De minister belooft dat de verworvenheden van het PAB en PGB behouden blijven, maar verankert dit niet in het decreet. Wat je met je 'cash budget' zal kunnen doen, wordt pas later vastgelegd, in de uitvoeringsbesluiten, door de volgende regering. Sowieso wordt wie hoeveel recht heeft op zo'n budget beperkt ten opzichte van vandaag."

Dit is een kaderdecreet. Daar kan niet alles in staan. Het is aan de politieke partijen om de komende maanden duidelijk te maken hoe ze PVF willen invullen, zegt minister Vandeurzen.

Maar daar zijn de verenigingen het niet mee eens. "Zelfs een kaderdecreet moet voldoende richting geven. Essentiële richtlijnen zoals de mogelijkheid op persoonlijke assistentie moeten bij decreet verankerd blijven. Op die manier kan men vermijden dat het bij de uitvoeringsbesluiten nog alle kanten kan uitgaan.

Wat kopen wij met verkiezingsbeloftes? Wij zijn niet naïef. Wij willen zekerheid dat wij ons huidige leven kunnen verder zetten. En dat mensen die nog niet de ondersteuning hebben die ze nodig hebben, die in de toekomst zullen krijgen. Daarom mag de huidige goede regelgeving niet afgeschaft worden", besluit Luc Demarez.

www.rip-pab-pgb.be (de website van de actiegroep is niet meer actief)

Praktisch:

Het parcours van de rouwstoet:
- 10.30u - 10.55u : sp.a, Grasmarkt 105
- 11.30u - 11.55u : CD&V, Wetstraat 89
- 12.20u – 12.55u : N-VA, Koningsstraat 47
- 13u – 14u: Huis van Gelijke Kansen, Koningsstraat 136 (tegenover N-VA): gelegenheid tot interviews binnen, broodje en drank.

Woordvoerder: Luc Demarez, directeur HAZO en PAB-houder, ter plaatse aanwezig, 0475/ 83.75.82
Getuigen vanuit een persoonlijke situatie: via Katrijn Ruts 0499/ 62.27.39

 

Gerelateerde artikels

Ondersteuning Oproep actie 6 februari Oproep actie 6 februari Actiegroep Recht op Ondersteuning roept op tot actie. 26 jan 2024 / Patrick Vandelanotte Ondersteuning vraag en antwoord: ondersteuning vraag en antwoord: ondersteuning Personen met een handicap hebben recht op voldoende en de juiste ondersteuning voor een menswaardig en onafhankelijk leven en voor volwaardige participatie. Zij hebben het recht om zelf te kiezen wie ... 30 okt 2023 / Marie Aeles Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning. 15 feb 2021 / Lynn Formesyn Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Precies een maand geleden vierden we de 20ste verjaardag van Persoonlijke Assistentie in Vlaanderen. Lies: “Door persoonlijke assistentie heb ik een leven zoals jij." 15 jan 2021 / Katrijn Ruts Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana 15 december 2000: Met het PAB-besluit opende de toenmalige Vlaamse Regering de weg naar vrijheid en inclusie. Dominiek: "Het was voor mij een openbaring." 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Voorzitter van GRIP Luc Demarez op 20-jarig bestaan van het PAB: "Persoonlijke assistentie is de weg naar vrijheid... maar nog te onbekend en onbemind" 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Joke (40) en Herman (62) wonen in een woonzorgcentrum omdat ze op de wachtlijst staan voor een PVB. GRIP sprak met hen. 25 nov 2020 / Katrijn Ruts Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Met haar budget in de hand kon Gabria (20 jaar) Nena aanwerven. Zij bouwt nu elke dag aan haar eigen leven. 13 okt 2020 / Katrijn Ruts "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" Hoe verging het personen met een handicap tijdens het coronabeleid? Daarover ging het deze maand in het Vlaams Parlement. Wat vindt GRIP? 28 sep 2020 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ... 23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte
Verberg submenu